Japonia to z pewnością niezwykły kraj, który przyciąga całe rzesze fanów – od wielbicieli mangi i anime, przez pełnych pasji kucharzy, po praktyków Zen i osoby zainteresowane zdrowym stylem życia. I faktycznie, każdy dostaje od niej to, czego szuka. Co sprawia, że kraj kwitnącej wiśni jest jednym z najbardziej wyjątkowych miejsc na świecie?
Japońska kuchnia to prawdziwe bogactwo smaków, unikatowych technik kulinarnych, a także zdrowia. Mimo ogólnej zasady minimalizmu, jaką stosuje się w przypadku używania przypraw, pojedynczy posiłek potrafi zaskoczyć różnorodnością smaków i składników odżywczych. Jak to jest możliwe?
Mieszkańcy Japonii rozdzielają jedno danie na kilka mniejszych potraw, a standardowe menu stanowi ryż, podawany z rybą lub mięsem, przekąski (głównie marynowane lub kiszone warzywa) oraz zupa miso. Tak skomponowany posiłek dostarcza idealne proporcje białka, węglowodanów i tłuszczów. Jednak różnorodność potraw to nie jest jedyny powód, dlaczego japońskie jedzenie jest tak bardzo smaczne i zdrowe.
Japońska kuchnia wraz z używanymi w niej technikami określana jest słowem Washoku, które opisuje te wyjątkowe doświadczenie kulinarne, przesiąknięte tradycją kraju kwitnącej wiśni. Dzięki temu zajmuje honorowe miejsce na liście niematerialnego dziedzictwa kulturalnego UNESCO, jako kuchnia, która oferuje zaskakująco wnikliwe wprowadzenie do japońskiego stylu życia. Tak więc nawet jeżeli kochasz Japonię z innego powodu niż jedzenie, to będzie ono dobrym wstępem do głębszego zrozumienia tego kraju wraz z jego mieszkańcami.
Płynne złoto Japonii – Zielona Herbata
Zielonej herbacie poświęcamy wiele uwagi. Mamy herbatę na każdą okazję – taką, którą wypijamy przed posiłkiem, taką, która jest z nami w jego trakcie i taką, która z nami go kończy. Mamy zieloną herbatę dla znajomych, dla rodziny, na popołudniową przerwę i skupienie podczas pracy. Ogólnie rzecz biorąc – gdzie jesteśmy my, tam jest z nami zielona herbata. Na stale wpisała się do naszego stylu życia. Ten magiczny napój to wisienka na torcie japońskiej kultury i przynosi zdecydowanie więcej, niż tylko gaszenie pragnienia.
Dlaczego żywimy aż tyle miłości do małej filiżanki gorącego naparu z liści?
Mówi się, że japońska kuchnia narodziła się z kultury Chanoyu (Hiragana ちゃのゆ), który być może znasz jako Ceremonię picia herbaty. Smak japońskiej zielonej herbaty jest wyjątkowy i różni się znacząco od tej kupowanej przez nas w sklepach. Z jednego rodzaju herbaty możemy uzyskać zarówno cierpkość i gorzkość (zazwyczaj przy zalaniu jej gorącą wodą), doświadczyć smaku umami (słynnego piątego podstawowego smaku, niedawno odkrytego i nazwanego przez naukowców), albo poczuć delikatną słodycz (kiedy zadziałamy na nią niższą temperaturą).
Zen jest jedną ze szkół Buddyzmu, która skupia się głównie na praktyce medytacyjnej i wglądzie w naturę umysłu. Nie trzeba jednak zagłębiać się doszczętnie w fundamentach Buddyzmu, ani zmieniać swojego wyznania, żeby zacząć długą (aczkolwiek na pewno najbardziej ekscytującą!) przygodę z pracą z samym sobą. Praktyka Zen z pewnością sprawiła, że nasze życie jest mniej stresujące, a my z większym dystansem i spokojem przyjmujemy na klatę różne wyzwania i codziennie wstajemy z nową energią do działania,
Oczywiście, jak każdemu, również nam zdarzają się wzloty i upadki. Dlatego właśnie praktykujemy, a dalekowschodnia filozofia buddyjska ma dla nas do zaoferowania naukę akceptacji tego, co wokół nas się dzieje, a także świetnie działające techniki pozwalające wymazać nagromadzony stres. Zen – praktyka poprawiająca relacje z ludźmi, naturą i samym sobą
Język japoński
Nauka japońskiego to świetna zabawa. Jego wymowa opiera się na sylabach, które są tworzone z pięciu podstawowych samogłosek: a(あ) , i(い) , u(う) , e(え) , o(お). Dzięki temu, zakładając, że Twoim pierwszym językiem jest polski, wypowiadanie japońskich wyrazów nie powinno stanowić większego problemu! Nauka czytania i pisania wymaga nieco więcej trudu i praktyki. W języku japońskim występują 3 główne alfabety: Hiragana, Katakana oraz zapożyczone z języka chińskiego symbole Kanji. To właśnie one często stanowią największy opór przed nauką tego języka. To prawda, ich zapamiętanie zajmuje dość sporo czasu – Takuya często wspomina, że niektóre artykuły gazet mogą być nie lada wyzwaniem dla rodowitych Japończyków, z powodu użycia w nich skompliokwanych symobli Kanji. Jednak nie warto się zniechęcać – czas i tak minie, a jeżeli jesteś fanem Anime lub Mangi, kiedyś uda Ci się obejrzeć/przeczytać je bez tłumaczenia!
To tylko kilka z powodów, dla których tak wielu z nas kocha ten wspaniały kraj. Jeżeli masz swój własny powód, dla którego Japonia zajmuje specjalne miejsce w Twoim sercu – koniecznie się tym z nami podziel!