Miso i tofu tworzą razem idealne połączenie. Jakiś czas temu znaleźliśmy przepis na wegański krem z ich udziałem, z którego udało nam się stworzyć wiele pysznych rzeczy!
Przepis jest banalnie łatwy, a można go użyć na wiele sposobów – jako zdrowy zamiennik białego sosu, majonezu, śmietany czy masła. Dzięki temu zredukujesz kalorie, a ponieważ jedynymi składnikami kremu są tofu i miso, zawiera on mnóstwo składników odżywczych, takich jak wysokiej jakości białko i wapń!
Krem z tofu i miso
2 osoby
10 minut
5 minut
Wegańska
wykonanie
- Tofu gotujemy w wodzie przez około 5 minut. Następnie zawijamy w papier ręcznikowy i wyciskamy z niego wodę. Proces gotowania ma za zadanie pomóc w całkowitym pozbyciu się wody, dzięki czemu po zblendowaniu będzie miało ono bardziej kremową konsystencję.
- Przekładamy tofu do miski i dodajemy miso. Blendujemy przez minutę, aż do uzyskania jednolitej masy.
I to tyle! Nasze niedawne odkrycie całkowicie zrewolucjonizowało nasze codzienne gotowanie, a my ciągle unowocześniamy jego wersje. Przykładowo zamiast Miso możecie użyć dowolnego słodzika i stworzyć wegańską bazę do deserów, np. tiramisu.
Tak przygotowany krem świetnie sprawdzi się jako:
- Masa do wypiekania chleba
- Pasta na kanapki
- Wegański odpowiednik śmietany
- Wegański krem do zup
- W wersji słodkiej jako baza do deserów
Czekamy na Waszą interpretację kremu i pomysły na to, jak go użyć – podzielcie się nimi w komentarzach!
Życzymy smacznego! いただきます !