#Japońskieprzepisy- Krem z tofu i miso

Miso i tofu tworzą razem idealne połączenie. Jakiś czas temu znaleźliśmy przepis na wegański krem z ich udziałem, z którego udało nam się stworzyć wiele pysznych rzeczy!

Przepis jest banalnie łatwy, a można go użyć na wiele sposobów – jako zdrowy zamiennik białego sosu, majonezu, śmietany czy masła. Dzięki temu zredukujesz kalorie, a ponieważ jedynymi składnikami kremu są tofu i miso, zawiera on mnóstwo składników odżywczych, takich jak wysokiej jakości białko i wapń!

Krem z tofu i miso

Porcje

2 osoby

Czas przygotowania

10 minut

Czas gotowania

5 minut

Kuchnia

Wegańska

Składniki

  • 1 opakowanie miękkiego, naturalnego Tofu 180g

  • 1 łyżka stołowa Miso

wykonanie

  • Tofu gotujemy w wodzie przez około 5 minut. Następnie zawijamy w papier ręcznikowy i wyciskamy z niego wodę. Proces gotowania ma za zadanie pomóc w całkowitym pozbyciu się wody, dzięki czemu po zblendowaniu będzie miało ono bardziej kremową konsystencję.
  • Przekładamy tofu do miski i dodajemy miso. Blendujemy przez minutę, aż do uzyskania jednolitej masy.

I to tyle! Nasze niedawne odkrycie całkowicie zrewolucjonizowało nasze codzienne gotowanie, a my ciągle unowocześniamy jego wersje. Przykładowo zamiast Miso możecie użyć dowolnego słodzika i stworzyć wegańską bazę do deserów, np. tiramisu.

Tak przygotowany krem świetnie sprawdzi się jako:

  • Masa do wypiekania chleba
  • Pasta na kanapki
  • Wegański odpowiednik śmietany
  • Wegański krem do zup
  • W wersji słodkiej jako baza do deserów

Czekamy na Waszą interpretację kremu i pomysły na to, jak go użyć – podzielcie się nimi w komentarzach!

Życzymy smacznego! いただきます !

pl_PLPolish