Zdrowe ciało

Przepis – Łosoś z pistacjami, panko i parmezanem

Jednym z powodów utrzymującej się w czołówce długowieczności Japończyków jest dieta oparta na rybach. Do tej pory skupialiśmy się na daniach wegetariańskich, dzisiaj dla odmiany przedstawimy pyszny przepis, który wszyscy peskatarianie z pewnością pokochają.

Ryby i zdrowie

Badania wykazały, że jedzenie dużej ilości ryb zmniejsza ryzyko chorób, m.in. cukrzycy. Również ankieta przeprowadzona na 52 680 Japończykach w wieku od 40 do 75 lat wykazała, że im więcej ryb i owoców morza pojawiało się w ich diecie, tym mniej byli oni podatni na cukrzycę, w przeciwieństwie do mieszkańców o najniższym ich spożyciu. Ryzyko występowania tej choroby zmniejszało się o 27%, a za główną przyczynę podaje się spożywanie ryb takich jak tłusty łosoś, pstrąg, ostrobok, sardynki, makrela i węgorze.

Nie tylko w walce z cukrzycą zalecane jest spożywanie ryb i owoców morza. Zawierają one wysokiej jakości białko, witaminę B i D, a także minerały. Przetwory mięsne, takie jak tłusta wołowina, wieprzowina, szynka i kiełbasa, zawierają dużo nasyconych kwasów tłuszczowych. Spożywanie zbyt dużej ilości takich kwasów przyczynia się do zwiększenia poziomu złego cholesterolu we krwi. Ich przeciwieństwo stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe, których wiele możemy znaleźć w rybach. Udowodniono również, że mogą one zmniejszać ryzyko udaru, depresji, choroby Alzheimera i innych chorób przewlekłych.

Łosoś

Łososia możemy bez większych przeszkód kupić w większości miejsc w Polsce. Jest on bogaty w wysokiej jakości białko i kwasy tłuszczowe, ma również mniej kalorii niż mięso takie jak wołowina, wieprzowina lub kurczak. Zawiera on dużą ilość witamin A, B, B1, B2, E , a w porównaniu do makreli i sardynek, zawiera trzy razy więcej witaminy D, która potrzebna jest szczególnie zimą. Wśród kwasów tłuszczowych łososia znajduje się niezbędny do życia kwas omega 3, którego brak może powodować wiele chorób i stanów zapalnych.

Jednym ze składników zawartych w łososiu jest dimetyloaminoetanol, który znany jest w branży kosmetycznej jako składnik upiększający skórę, skuteczny w jej ujędrnianiu . W dniu, w którym spożywa się łososia, zalecane jest masowanie całej twarzy, co zapobiegnie jej zwiotczeniu. Łosoś zawiera również anserynę, wpływającą korzystnie na regenerację zmęczenia. Szybkość wchłaniania tej substancji zwiększa się, gdy jest przyjmowana z kwasem cytrynowym – tak więc wyciśnięcie cytryny jest idealnym pomysłem na poprawienie zarówno smaku, jak i właściwości zdrowotnych łososia.


Pistacje

Pistacje, oprócz swojego niepowtarzalnego smaku, są również źródłem zdrowia. Rozpuszczalny w wodzie błonnik pistacjowy odżywia dobre bakterie w jelitach i pomaga poprawić ich środowisko. Błonnik ten pobudza działanie jelit poprzez wchłanianie wody. Dodatkowo beta karoten i luteina zawarte w pistacjach mają działanie przeciwutleniające. Ponadto żelazo i miedź w nich zawarte pomagają w produkcji krwi, co może zapobiegać anemii.

Polecamy pistacje sprzedawane w łupinach. Orzechy pistacjowe są wrażliwe na wilgoć, więc dzięki temu dłużej zachowają świeżość i smak.

Łosoś z pistacjami i serem – przepis

Dostępność składników:  Wszystkie składniki bez problemu dostaliśmy w Biedronce, która na czas pisania artykułu w swojej ofercie miała również Panko. Można je jednak bez problemu zrobić samemu, najpierw susząc chleb, a potem ścierając go na grubych oczkach na tarce (Panko różni się nieco wielkością od bułki tartej, co wpływa na strukturę dania).

Przybliżona cena za porcję (2 osoby): 20 zł.

Czas przygotowania: 15 minut.

Składniki na jedną porcję (2 osoby):

  • 125g łososia
  • 1/4 szklanki (25g) rozgniecionych pistacji
  • 2 łyżeczki (15g) panko (lub startego na grubych oczkach chleba)
  • 1 łyżeczka (7g) startego parmezanu lub grana padano
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżeczki (30ml) oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka (7g) musztardy
  • Szczypta soli i pieprzu
  • Kawałek cytryny do smaku

Sposób przygotowania:

1.Rozgrzej piekarnik do 190*C.

2.Rozgnieć pistacje. Rozgrzej nieco masło, żeby miało płynną konsystencję. Do miski wsyp pistacje, panko, ser oraz masło i dokładnie wymieszaj.

3.Przypraw łososia pieprzem i solą. Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek. Przełóż na nią łososia i smaż 3 minuty, skórą do dołu. Po tym czasie zmniejsz nieco ogień i smaż na odwrotnej stronie przez kolejne 3 minuty.

5.Przełóż łososia na talerz. Na wierzch dodaj musztardę i przygotowaną wcześniej przyprawę z pistacji,panko,masła i sera. Podawaj z cytryną.

I to tyle! Nie jest to trudny przepis, jednak skradł nasze serca bogactwem smaków, szczególnie pistacji i sera. Jeżeli jesteście wegetarianami, możecie analogicznie wypróbować ten przepis dla tofu!

いただきます (Itadakimasu!) 

One Comment

  • erotik

    You have made some decent points there. I looked on the internet to find out more about the issue and found most individuals will go along with your views on this web site. Cassey Valentine Schaper

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *