Zdrowe ciało

Przepis – tofu teriyaki

Jako Japończyk żyjący przez parę miesięcy w Polsce, chciałbym zwrócić uwagę na to, co najczęściej spotykam na Azjatyckich półkach w ogólnodostępnych marketach – tofu i teriyaki sos. Widzę je prawie wszędzie, ale jak wiele osób wie, w jaki sposób ich używać? W dzisiejszym wpisie przedstawię Wam przepis który idealnie łączy ze sobą oby dwa te składniki, jest łatwy w przygotowaniu i idealny dla wegetarian.

Tofu pojawiało się już w naszych przepisach – użyte jako składnik kremu, z którego można przygotować wiele różnych, zdrowych potraw. Dlatego dzisiaj skupimy się na drugiej części tego dania – sosie teriyaki. Przygotujemy go samemu, ponieważ sklepowa wersja zazwyczaj zawiera składniki, których w Japonii się nie używa, jest droższa i nie smakuje podobnie do tej znanej mi z domu.

Jeżeli kiedykolwiek o nim słyszeliście, z pewnością przynosi na myśl skojarzenie soczystego kurczaka serwowanego w japońskich restauracjach. Ale bez problemu mogą go używać również wegetarianie! W normalnej wersji do zrobienia sosu teriyaki używamy sosu sojowego, sake (jako wino ryżowe) i dużo cukru. My jednak zmodyfikujemy nieco ten przepis, redukując koszty drogiego alkoholu jakim jest sake, a także ilość cukru, żeby sos był zdrowszy, używając słodkiego, białego wina. Możesz również użyć miód i białe wino wytrawne.

Tofu teriyaki

Dostępność składników:  Tofu można kupić w Biedronce (polecamy to naturalne, nie wędzone) Resztę składników bez problemu kupicie w większości sklepów spożywczych.

Przybliżona cena za porcję (2 osoby): 10 zł.

Czas przygotowania: 10 minut.

Składniki na jedną porcję (2 osoby):

  • Tofu (1 opakowanie)
  • Mąka ziemniaczana
  • 2 łyżki stołowe sosu sojowego
  • 2 łyżki stołowe białego słodkiego wina (lub wytrwanego z 3 łyżkami miodu)
  • Szczypiorek

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój tofu na kawałki niewielkiej wielkości.
  2. Na powierzchnię tofu posyp cienką warstwę mąki ziemniaczanej.
  3. Rozgrzej patelnię i piecz tofu na każdej stronie na małym ogniu przez około 3 minuty, aż zbrązowieje.
  4. Dolej sos sojowy i białe słodkie wino (lub wytrawne z miodem), gotuj wszystko do momentu, aż powstały sos teriyaki zgęstnieje (konsystencja powinna być zbliżona do karmelu).
  5. Przełóż na talerz i posyp szczypiorkiem do smaku.

I to tyle! To jest tylko jeden z wielu pomysłów na to, jak można użyć dwóch najpopularniejszych japońskich składników, które możesz znaleźć w większości polskich supermarketów, a sos teriyaki z powodzeniem przygotować samemu w domu!

いただきます (Itadakimasu!) 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *