Zdrowe ciało

Cake salé z tofu i miso – pyszna alternatywa do chleba

W Japonii ryż, w Europie chleb. To najczęściej gości na naszych stołach. Proces pieczenia chleba jest jednak dość skomplikowany, szczególnie jeżeli chcemy postawić na ten najzdrowszy, na zakwasie. Mamy jednak dla Was łatwiejszą propozycję, łączącą japońską i europejską część oby dwóch kuchni . Dzisiejszy przepis powstał na bazie kremu z tofu i miso, o którym pisaliśmy wcześniej jako wspaniałym składniku, sprawdzającym się w każdej kuchni. My spróbowaliśmy upiec z niego francuski cake salé, bardzo pyszną, łatwą i zdrową alternatywę do normalnego chleba.

Domowy cake salé z kremem z tofu i miso

Dostępność składników:  Tofu można kupić w Biedronce (polecamy to naturalne, nie wędzone), miso z Kuchni Świata. Zieloną herbatę zawsze suszymy po wypiciu. Resztę składników bez problemu dostaniecie w większości sklepów spożywczych.

Przybliżona cena za porcję (2 osoby): 7 zł.

Czas przygotowania: 10 minut.

Składniki na jedną porcję (2 osoby):

  • 150g kremu z tofu i miso
  • 1 łyżka stołowa suszonej zielonej herbaty
  • 2 jajka
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 100g mąki pełnoziarnistej
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie sera mozzarella (125g) *
  • 1/2 dużej marchewki *

*Te składniki możemy dowolnie modyfikować. Wypróbowaliśmy wersję z cukinią, marchewką, cebulą, ogórkiem, a dla peskatarian polecamy wędzonego łososia.

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180*C. W formie (najlepiej takiej do chleba) rozłóż papier do pieczenia.

Pokrój marchewkę i mozzarellę w małe, cienkie kawałki. Zrób to samo w przypadku innych składników.

Przełóż jajka do miski, wymieszaj je, a następnie dodaj krem z tofu i miso, mozzarellę i oliwę z oliwek w podanej kolejności. Dodaj marchewkę lub swój wybrany składnik, zieloną herbatę i sól, i wszystko razem delikatnie wymieszaj.

Używając sitka, przesyp mąkę i proszek do pieczenia do masy. Wszystko dokładnie wymieszaj, nie ugniataj jednak powstałego ciasta.

Przełóż masę do formy do pieczenia tak, aby wyrównać powierzchnię i lekko dociśnij. Uformuj z niej coś na kształt chleba.

Piecz w rozgrzanym wcześniej piekarniku w temperaturze 180*C przez około 45 minut. Jeżeli powierzchnia jest zabrązowiona a włożony do niej nóż nie zostawia śladów ciasta, nasz cake salé jest gotowy. Wyjmij go z formu i papieru i połóż tak, aby ostygnął – mniej więcej 15 minut.

I to tyle! To jest pierwszy z pomysłów do czego możecie wykorzystać krem z tofu i miso. Pojawi się ich tutaj jeszcze więcej, dlatego zapraszamy do śledzenia naszych przepisów w każdą środę. Dajcie znać, jeżeli podobał Wam się ten przepis, a może macie nowe pomysły na jego lekką modyfikację! 🙂

いただきます (Itadakimasu!) 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *