
Krem z tofu i miso – baza do wszystkiego
Miso i tofu, dwójka głównych przedstawicieli japońskiej kuchni, razem tworzą idealne połączenie. Od pewnego czasu używamy ich pary nie tylko w postaci pysznej zupy, lecz także kremu, z którego udało nam się stworzyć wiele pysznych rzeczy – upiekliśmy z nim nawet bardzo prosty, zdrowy chleb! 🙂
Przepis jest banalnie łatwy, a można go użyć na wiele sposobów – zamiast białego sosu, majonezu, śmietany czy masła, można go zastosować w wielu przypadkach jako zamiennik tych produktów. Dzięki temu zredukujesz kalorie, a ponieważ jedynymi składnikami kremu są tofu i miso, zawiera on mnóstwo składników odżywczych, wysokiej jakości białko i wapń!
Krem z tofu i miso

Dostępność składników: Tofu można kupić w Biedronce (polecamy to naturalne, nie wędzone), miso z Kuchni Świata.
Przybliżona cena za porcję (2 osoby): 7 zł.
Czas przygotowania: 10 minut.
Składniki na jedną porcję (2 osoby):
- 1 opakowanie tofu
- 1 łyżka stołowa miso
Przygotowanie:
- Tofu gotujemy w wodzie przez około 5 minut. Następnie zawijamy w papier ręcznikowy i wyciskamy z niego wodę. Proces gotowania ma za zadanie pomóc w całkowitym pozbyciu się wody, dzięki czemu po zblendowaniu będzie miało ono bardziej kremową konsystencję.
2. Przekładamy tofu do miski i dodajemy miso. Blendujemy aż do uzyskania jednolitej masy – być może zajmie to maksymalnie 1 minutę.

I to tyle! To jest nasze niedawne nowe odkrycie, czyli właśnie krem z tofu. Sprawdźcie naszego instagrama, żeby znaleźć wiele propozycji podania – a nowe przepisy będą się regularnie pojawiać na blogu! 🙂
いただきます (Itadakimasu!)

