Zdrowe ciało

Kotleciki z tofu z migdałami, szczypiorkiem i zieloną herbatą

Czy wiedzieliście, że mieszkańcy Japonii pierwotnie nie mieli w zwyczaju jeść mięsa? Ważne źródło białka stanowiła wtedy dla nich soja. Tofu, czyli słynny twarożek sojowy, dotarł do Japonii z Chin w ósmym wieku. Od tej pory często gości na japońskich stołach, najczęściej w bardzo prostej postaci, podawany jedynie z sosem sojowym.

Do utwardzania tofu używany jest składnik zwany Nigari, który jest bogaty w minerały takie jak potas i magnez, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Tofu zawiera również dużo izoflawonów sojowych które zapobiegają osteoporozie i chorobom serca.

A tak wyglądają wartości odżywcze tofu w 100 gramach:

Wartości odżywczeZawartość w 100g
Energia72 kcal
Białko6.6 g
Tłuszcze4.2g
Węglowodany1.6g
Potas140 mg
Wapń86 mg

Tak więc tofu to świetna sprawa nie tylko dla wegetarian i wegan. Dzisiejszy przepis to tylko jeden z wielu pomysłów na jego podanie. Dodatek zielonej herbaty sprawia że nasza propozycja podania jest jeszcze bardziej bogata w składniki odżywcze.

Wegańskie kotleciki z tofu z migdałami, szczypiorkiem i zieloną herbatą

Dostępność składników: Wszystkie potrzebne składniki (oprócz skrobii, którą znaleźliśmy w okolicznym warzywniaku) kupiliśmy w popularnym sklepie z owadem, zwanym Biedronką.

Przybliżona cena za porcję (2 osoby): 13 zł

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki na jedną porcję (2 osoby):

  • 2 opakowania tofu
  • 40 g migdałów
  • 8 łyżek stołowych mleka sojowego
  • 1 szczypiorek
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 4 łyżki stołowe skrobii ziemniaczanej
  • 1 łyżka stołowa fusów z zielonej herbaty
  • sos sojowy (do podania, opcjonalnie)
  • olej (do smażenia)

Przygotowanie:

  1. Tofu zawijamy w papier ręcznikowy i wyciskamy z niego wodę. Przekładamy do miski i tam dokładnie rozgniatamy.

2. Drobno siekamy migdały i szczypiorek.

3. Wszystkie składniki łączymy w misce z tofu, dodajemy sól, zieloną herbatę, skrobię ziemniaczaną i mleko sojowe. Porządnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa.

5. Formujemy niewielkie kotleciki, mniej więcej wielkości pięści.

6. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy kotleciki około 5 minut na każdej stronie, aż zrobią się złote. Po usmażeniu serwujemy je do smaku z sosem sojowym.

Do tego polecamy smażony ryż z cebulą, czosnkiem i imbirem, a także własnoręcznie robione kimchi.


Dajcie znać jak podoba Wam się nasz przepis! Życzymy smacznego !

いただきます (Itadakimasu!) 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *